Burtilvenning

Hvordan få hunden til å like å være i buret sitt??

Et bur kan ved noen anledninger gjøre hverdagen mer trygg. Har du en valp som biter i stykker ledninger, eller en hund som ødelegger ting kan det være lurt og ha valpen i buret når du ikke har mulighet å følge med på den hele tiden. Buret kan forbedre sikkerheten i bilen også, men husk da på å kjøp et kollisjonssikkert bur og fest buret ordentlig i bilen. Et bilbur bruker å være litt mindre slik at hunden ikke blir slengt så mye fram og tilbake ved kollisjon. Men uansett bur, må buret være så stort at hunden har mulighet til å snu seg og stå oppreist i det. Hvis hunden din synes det er ubehagelig å kjøre bil, kan det å gi den ett større bur gjøre kjøreturen bedre. Det er viktig å huske på at en hund ikke skal leve i buret. Gjør buret behagelig, bruk et mykt teppe, ett pledd eller lignende slik at hunden kan legge seg. Buret skal være så stort at hunden kan legge seg behagelig og slappe av.

Noen hunder har dårlig erfaring med bur. Noen hunder har kanskje blitt presset inn i buret uten noen gradvis tilvenning, andre eiere har kanskje gått fram alt for fort og latt valpen/hunden være i buret i flere timer første gangen og andre bruker kanskje buret som straff når hunden gjør noe galt – STYR unna dette! La hunden få venne seg til buret gradvis, press ikke hunden inn og bruk aldri buret som straff for at hunden ikke oppfører seg eller gjør noe galt! Vi ønsker at hunden skal forbinde buret med noe positivt, en trygg og god plass hvor hunden får ro. I buret skal hunden kunne slappe helt av, og den skal synes det er greit å være der! I buret skal hunden få fred, den skal ikke mases på av andre hunder/barn/mennesker, det er dens egen avlastningssted.

Begynn med å ha buret stående i oppholdsrommet, ha døren(e) åpne slik at valpen/hunden får undersøke buret på egenhånd. Ha ett godt pledd, en myk seng, eller noe lignende slik at hunden har noe behagelig å ligge på. Lag positive assosiasjoner med buret, strø godbiter inni, legg bein der, går hunden inn frivillig, ros hunden og gi den en godbit hver gang hunden går inn.

For å begynne burtreningen må du ha saftige godbiter og godt humør! En metode for å lære hunden å gå inn i buret er ved bruk av shaping:

 1. Belønn at hunden ser mot buret. 2-3 ganger.
 2. Belønn at hunden går mot buret 2-4 ganger
 3. Belønn at hunden går inn i buret 4-5 ganger
 4. Forleng liggetiden i buret litt, når hunden er inne i buret, tell til to, for så å gi godbiten. Tell neste gang til tre, gangen etter det til to osv. Varier hvor lenge du venter med å gi godbiten.

På alle disse stegene, se mot buret, ikke mot hunden. Med noen hunder går denne innlæringen kjempe fort, mens med andre kan det ta lengre tid. Hunder er individuelle vesener, med hver sin egne personlighet, se ann din egen hund! Tren korte repetisjoner. Vi må forlange mindre av en valp enn av en voksen hund. En valp klarer bare å konsentrere seg over kort tid, den trenger mange korte treningsøkter, økter på ca 10-15 sekunder. Med en voksen hund kan du ha 6-8 repetisjoner. MEN alt avhenger av hvilken hund du har, alle hunder er ulike individ og takler treningen forskjellig, hovedpoenget er at dere lykkes!

Koser seg på god dyne

Nå kommer tiden til å lukke døren.

 1. Begynn på trinn 3: Belønn at hunden går inn i buret frivillig ca 2 ganger.
 2. Lukk døren igjen og belønn gjennom døren. Gjør dette 4-5 ganger.
 3. Forleng liggetiden med døren igjen, når hunden er inne i buret, tell til to, for så å gi godbiten. Tell neste gang til tre, gangen etter det til to osv. Varier hvor lenge du venter med å gi godbiten.

189963_10150450691895324_678205_n

Nå kommer tiden til å gå fra hunden når den er i buret.

 1. Start med at hunden går frivillig inn buret. Belønn dette. Lukk døren.
 2. Gå noen skritt fra og tilbake og belønn, gå enda litt flere skritt, tilbake og belønn. Fortsett slik til du er kommet så langt at du kan sette deg ned en plass og hunden ikke piper. Hvis hunden piper, IKKE gå tilbake, ikke kast et blikk mot hunden engang! Overse det totalt, gå tilbake til hunden når du har kunnet telt sakte til 1-2-3. Går du tilbake til hunden når den piper belønnes hunden for å pipe, og vil lære seg at hver gang den piper kommer den seg ut av buret.
 3. Forleng liggetiden til hunden enda mer. La den være der mens du går på do, mens du henter posten. 3 -5-10 – 3- 7- 10 – 20 min. Varier hvor lenge du lar hunden være der, og når du kommer tilbake til buret og slipper ut hunden igjen, vær rolig, belønn gjerne hunden inni buret før du slipper ut hunden. Husk og ikke ha for lange økter, ta ting gradvis.
 4. Neste gang kan du forlenge tiden enda litt lenger. Jeg bruker å gi en kong fylt med leverpostei, en frossen tjukkpølse – noe som hunden kan arbeide med å rette oppmerksomheten mot.
 5. Øk tiden gradvis over flere dager. Mandag kan du ha hunden i buret i en time, tirsdag i en og en halv time, onsdag i to timer, torsdag i to og en halv time, fredag i tre timer, lørdag i 3,5 time. Øk gradvis. Etterhvert når hunden har vendt seg til buret vil det ikke være nødvendig å telle minuttene og timene hunder er der – men husk at hunden ikke skal ha buret som hovedoppholdsted!

Poenget med hele burtreningen er å ikke gå for fort fram. Vi ønsker at hunden skal blir fortrolig med buret og like å være der. Vi ønsker at buret skal være hundens fristed, et sted der den slapper av 100 % og får den roen den behøver. Har du gitterbur kan noen hunder like at en legger et pledd over buret, da får hunden sin egen «hule» og krype inn i. Gi gjerne hunden snacks som den kan kose seg med inne i buret. Lykke til med burtreningen, og det er bare og spørre hvis det er noe du lurer på!

 

 

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: