Aktivisering av hunden 
Våre kjære små firbeinte – noen hopper, noen spretter, noen er litt rastløse, noen sover dagen lang – uansett hvordan rare særpreg de har – så har de behov for å få oppgaver. Men uansett om hunden er energisk, lat, rolig, vill, gal, snill, ung, gammel – så trenger dem å få brukt sine små grå! La hunden bruke hjernen sin – la den få oppleve nye ting, la den få løse problemer – gi den utfordringer i hverdagen!
Jeg tok meg selv for noen år siden i å gå den samme turløypa med hundene dag ut og dag inn, over en lang periode. Hundene var litt urolige, og det så aldri ut som det ble «nok» for dem med disse turene, uansett om turen varte 30- 60- 90 minutter. Jeg syntes det var så lettvint, turløypa var jo rett utfor huset, men hvor spennende var nå dette for hundene? Selv om jeg mente det med de beste intensjoner, så ser jeg nå at hundene syntes den løypa var ganske kjedelig. Hvorfor? Hvis du kommer på jobb hver morgen; du får akkurat den samme arbeidsoppgaven du hadde dagen før. Dagen etter får du akkurat samme oppgave igjen, og slik fortsetter det hver eneste dag.. Oppgaven kan variere i små grader, men den er i hovedsak lik som oppgaven du har hatt alle de andre dagene. Hvor lei er du av denne oppgaven etter å ha gjort den hver dag i noen måneder? Vi har behov for selvrealisering- og det har hundene også!
Hundene trenger oppgaver, hundene trenger å få brukt sine fysiske muskler også; men ikke minst trenger hundene å få brukt hjernecellene sine! Mental aktivering er en av hverdagslydighetens viktigste innslag. Får en hund være aktiv på samme måte som den er programmert til å være gjennom sin natur, kommer den til å bli mer harmonisk og dermed vil vi få en bedre hverdag sammen med hunden vår. Med mental aktivisering utvikler hunden bedre selvtillit, den blir mer selvstendig og får brukt sin naturlige nysgjerrighet! Dette er viktig både for valper, unghunder og voksne hunder.
Men hvordan kan vi aktivisere hunden vår for å få en harmonisk familiehund? Hovedpoenget med mental aktivisering er at hunden skal få bruke hodet sitt, men hvordan vi velger å aktivisere hunden vår er det faktisk bare vår egen fantasi som setter grenser for!
Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å gjøre din hunds hverdag mer spennende:
La hundene får lukte og undersøke masse ulike miljøer med forskjellige naturlige hindre, underlag, lukter, mennesker, dyr og lignende. Gå turer på nye plasser, gå på rare steder; slike som byggeplasser: la hundene få snuse rundt på alle maskinene. Kanskje du kan gå på kveldstid i sentrum og la hunden lukte alle luktene fra menneskene som har gått der tidligere på dagen? Ofte tenker vi at en tur i skogen er det beste for alle parter: du kan slappe av å la hunden løpe som den selv vil, og hunden løper og koser seg. JA, skogen er bra å gå i, men hundene trenger av og til litt mer, og helst variasjon! La de oppleve nye, spennende ting, og la de snuse så mye de bare vil! Jogger du en halvtime i full fart med hunden din versus å gå en tur å la hunden oppleve en ny plass og lukte som den selv vil – da kan du se på hunden hva den ble mest rolig av! Som oftest er det faktisk snuseturen og ikke joggeturen hunden har det best etter! Det å gå turer i skogen og la hunden balansere på store stubber, krabbe under eller hoppe over bøyde trær, og andre slike utfordringer er kjempe flott for hunden!
– Lag et spennende lite søk til hunden. La en medhjelper holde hunden, mens du går og gjømmer yndlingsleken eller godbiter. La hunden se at du går ut, gå tilbake (prøv å ikke gå samme vei som du gikk når du gjømte leken) og la hunden søke opp leken! Gjør det lett i starten – et kort spor med gjenstanden gjømt litt, etterhvert kan du øke vanskelighetsgraden; slik at sporet blir lengre, i ulike terreng, hunden ser at du legger halve sporet/litt/ingenting, osv. Øk vanskelighetsgraden gradvis.
– Du kan også la hunden søke etter godbiter ute: strø en hånd med pølse/karbonadebiter eller lignende utover mens hunden ser det. La hunden snuse opp godbitene. Skjønner ikke hunden det, så kan du kaste en godbit rett forann nesa på den, så tre, så fem.
– Gjøm godbiter rundt omkring i huset: la hunden se det de første gangene, for så å gjøre det litt vanskeligere hver gang. Finner ikke hunden godbitene kan du ta den med å vise hvor de er.–
Du kan også gå blodspor sammen med hunden. Kjøp matblod eller en kjøttskank, dra den etter deg med et tau og la hunden finne dette! Her øker du og vanskelighetsgraden etterhvert. I starten kan hunden se at du legger det ut, neste gang kanskje bare hunden ser halvparten osv. Helt kort i begynnelsen, litt lengre, og enda litt lengre. Pass på at du gjømmer skanken/belønningen slik at hunden går sporet med nesa og ikke bare går direkte til belønningen etter synet. Dette er fin aktivisering på vinterstid og! Du kan øke hvor lenge sporet har ligget før hunden får gå det, sporets lengde, forstyrrelser i sporet, forskjellig terreng osv.
– Du kan lære hunden din å finne bamser, nøklene dine, hansker, fjernkontrollen, kommeboka – alt du måtte ønske deg. Start med å belønn hunden for å se på gjenstanden – belønn hunden for å berøre den- belønn hunden for å bite på den – belønn hunden for å hente den når du kaster den – belønn hunden for å finne den et litt vanskeligere sted – og slik fortsetter du. Si kommandoen, for eksempel «finnebamse» i det hunden finner bamsen, belønn med godbiter. . I alle disse nesearbeidsoppgavene må du huske på at det skal være en god belønning – det skal lønne seg å finne det som er gjømt bort!
Gi hunden problemløsningsoppgaver:
Hvis du har ulike plastbokser kan du legge en godbit på gulvet og sette en plastboks /kasserolle eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten. Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i «premien». Har du pappen fra toalettruller kan du lage kjempefine godteripakker. Klem sammen endene og eventuelt teip sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etterhvert kan du øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den. En kan fylle en kong eller lignende leker med leverpostei/kjøtt/godbiter og la hunden ligge og slikke ut innholdet. For hunder som er ekstra ivrige kan man fryse kongen før hunden får den, da vil hunden bruke lengre tid, og det vil bli litt vanskeligere. Det finnes masse ulike aktiviseringsleker for hundene våre, og det går fint an å lage egne leker! Prøv ulike ting, hunden vil garantert synes det er artig! Hvis din hund kanskje ikke er så interessert i dette, kan det være du må bruke en bedre godbit! Bytt ut til noe saftig som lukter godt!
En boks med ulike baller, det er strødd godbiter ned i boksen
· Triks/lydighet og andre innlæringer:
Det å lære hunden ulike ting er også en fin aktivisering. Husk at når vi lærer hundene triks, lydighetsøvelser og lignende skal treningen alltid være lystbetont! Det skal være gøy for hund og eier å trene! Finn fram masse gode, saftige godbiter og start med noe du syns er gøy!
– Hoppe gjennom armene: Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget så legger du andre armen over og former oversiden på ringen.–
Rist deg: Dette er et triks som du kan ha god nytte av. Har du vært på tur i regnvær er det selvfølgelig bedre at hunden rister av seg på utenfor, enn at den gjør det etter å ha kommet inn. Innlæringen av dette kan gjøres ved at man gjentar f.eks. kommando «rist deg» hver gang at hunden er skikkelig bløt etter bading o.l. Skal denne kommandoen ha noen effekt må ros og belønning komme umiddelbart i forbindelse med at den rister seg. Etter hvert vil den da kunne forbinde disse ordene med handlingen og vil riste seg på kommando.
– Hoppe over benet: Stå mot en vegg og løft foten i passende høyde slik at det blir et hinder. Lokk hunden til å hoppe over ved å bruke en godbit. Etter hvert kan du faktisk få den til å hoppe over foten bare ved å løfte benet uten å ha en vegg som sperre.
– Sikksakk: I denne øvelsen skal hunden gå mellom dine ben når du går. Du starter ved at hunden sitter på din venstre side. Sett deretter frem høyre fot og lokk hunden til å gå mellom bena for å nå tak i godbiten. Ta så et steg frem og lokk hunden tilbake med venstre hand. Det vil si at høyre hand lokker til høyre og venstre hand lokker til venstre.
– Her kan du lese om flere triks. Handtarget er også et artig triks.
Det å bruke hundens mentale evner litt hver dag er kjempe viktig! Dette vil øke vårt samspill med hunden, og vil gi oss en bedre hverdag sammen med den! Sett av litt tid hver dag – ha det gøy sammen med hunden! Du vil etterhvert se at hundens selvtillit og tilfredshet øker! Hvem ønsker ikke at vår lille firbeinte hårete bestevenn skal trives?
Legg igjen en kommentar