Triksing!

Triksing – hva er det?

Hvordan lærer vi hunden det, hvordan kan vi begynne treningen og hva kan hunden lære??

Det fins utallige triks en kan lære hunden. Vi ønsket å finne triks som alle hundene kunne lære, uavhengig av hvor store/småe/lette/tunge de var! Uansett om det er en mastiff, rottweiler, grand danoise eller om det er en papillon, chihuahua eller en whippet- så skal hunden har det morstomt med å få til trikset!

 

Det en må tenke på når en skal trene triks med hunden sin er å ta hensyn til hunden. Har hunden ikke lyst? Tving den ikke! Prøv da å finn noen enda bedre godbiter, og prøv igjen. Har den ikke lyst da heller, kanskje en leke er tingen? Alle hunder er ikke vant til å bruke sine små grå! Men uansett om hunden er vant til å bruke hodet sitt eller ikke, tren Ikke lange økter! Tren max 6-8 repetisjoner. Bedre med mange små korte økter, enn en lang en! Se ann din hund og legg opp treningen for hva som passer den! Avslutt når det går kjempe bra og dere begge har det gøy! Når det går kjempe bra – ikke bli fristet til «bare litt til» – gi dere når dere er på topp! Ikke stress deg gjennom treningen, ha det morsomt sammen med hunden din. Ta det når du har god tid og er i godt humør. Tren ett sted med lite forstyrrelser slik at dere begge får tenkt ? for det er ikke bare hunden som må bruke hodet for å lære inn triks!

Så, er du klar? Har du godbiter? Er du i godt humør og har tid til å ha det skøy sammen med hunden din?

fs kurs moss 019

«Snurr»

Snurre vil si at hunden skal gå i ring rundt seg selv 360 grader. Det finnes mange ulike metoder for å lære inn snurr. Har du en hund som plutselig bare snurrer rundt helt av seg selv spontant kan du prøve å «fange» atferden. Da sier du «bra» i det hunden akkurat har snurret, og gi belønning.

Eller du kan for eksempel bruke shaping, det vil si gradvis tilnærming til atferden. Da begynner du med å sette kriterier (ulike mål) for hva du vil belønne. Du kan begynne med å belønne

 1. Hunden vrir litt på hodet til høyre.

 2. Hunden vrir hele kroppen mot høyre.

 3. Hunden snurrer 180 grader.

 4. Hunden snurrer 360 grader.

 5. Belønn de ulike trinnene, og fortsett å belønn små, små steg!

  Noen hunder tar dette veldig fort, mens andre trenger lengre tid. Hunder som er vant til å tilby atferder og bli belønnet for dette går det ofte raskere med. Bruk god tid og la hunden finne ut av oppgaven. Ha is i magen og vent. Blir det for vanskelig ta lettere kriterier som å for eksempel å starte med at hunden ser til høyre.

Du kan bruke lokking. Da har du en godbit i hånden og fører hunden i sirkel. Bruk store, trege bevegelser så hunden oppfatter poenget. Belønn nå hunden har gått rundt 360 grader. Fortsett slik et stund. Har hunden lært fingertarget, håndtarget eller targetstav kan du også bruke dette til å lære inn øvelsen!

For å videreutvikle øvelsen kan du bruke mindre og mindre håndsignal. Bytt ut håndsignalet med en kommando. Hvordan du setter på kommando kommer sist i dette innlegget. Du kan også lære hunden og snurre motsatt vei, med samme framgangsmåten. Bruk forskjellig kommando på de ulike snurrene. For eksempel Snurr, virre, rundt, venstre, høyre: alt du måtte ønske å kalle det!

«Slalåm»

Slalåm kan utføres på mange ulike måter, det er ett hinder i agility, en kan gå slalom mellom skistaver, en kan gå slalom mellom beina i åtte tall, i sirkel eller i sikksakk. Vi lærer hundene her å gå sikksakk mellom beina våre.

Det første du må tenke på her er hunden din. Alle hunder liker ikke å gå under fører. Se ann din hund, og liker den ikke det, prøv å gjør det artig. Ikke bli sur for at hunden blir usikker! Hjelp den med å forstå, hjelp den med å har det artig. Noen hunder er veldig forsiktige, mens andre bare løper under. Belønn så hunden forstår hvor du vil.

Når du begynner å lære hunden å gå slalåm ha hunden på venstre eller høyre side av deg. Stå oppreist og ta ett steg fram med det ene beine. Prøv å ha størst mulig åpning mellom beina slik at hunden får god plass til å begynne med. Varier din egen vekt, slik at dine bens posisjon etterhvert kan bli signal for øvelsen.

Kan hunden din finger-, håndtarget eller targetpinne kan du bruke det til innlæring. Da fører du hånden, fingeren eller pinnen der hunden skal gå og belønn.

For å lære inn slalåm kan du bruke shaping, da kan kriteriene for eksempel se slike ut:

 1. Hunden beveger seg mot deg.

 2. Hunden tar hodet under bena dine.

 3. Hunden går under bena dine

 4. Hunden går under bena dine og snur seg mot deg.

 5. Hunden går under bena dine, snur seg mot deg og kommer mot deg igjen.

 6. Del gjerne opp i enda flere småe trinn! Det skal være en høy belønningsfrekvens!

Du kan lære det inn ved hjelp av lokking: ha godbit på motsatt side av der hunden er, stikk hånden litt under benet ditt og lokk hunden igjennom bena. Står hunden på høyre side ? ha godbit i venstre hånd. Belønn når hunden kommer mellom beina. Har du en hund som oppfatter det når du kaster en godbit, kan du lokke som forklart over, for så å kaste en godbit framover i det hunden stikker hodet mellom beina. Gjør dette begge veier.

«Sitte bamse»

Når er skal lære inn «sittebamse» må en tenke på hvordan hund du har. Har du en ung hund må du ikke begynne å trene inn dette trikset. Du må vente til rygg og ben har vokst seg ferdig. Noen raser har rett og slett store vanskeligheter med å holde seg oppe på kun to bein, så dette trikset anbefales ikke til de store rasene som veier veldig mye.

Har du en hund som ofte reiser seg opp i bamsestilling, belønn han for å gjøre det. Fang den spontane atferden!

Hvis ikke kan du hjelpe hunden, hold godbiten opp slik at hunden må strekke seg litte granne, ikke for lenge eller for mye til å begynne med! Det er viktig å ta denne øvelsen gradvis. Hjelp hunden til å få kontroll over kroppen sin slik at den synes det er lett og sitte slik. Begynn med veldig kort tid, for så å øke tiden litt etter litt. Noen hunder trenger kanskje støtte av å lene seg på deg i begynnelsen. Belønn lengre og lengre bamsesitter. Det å trene sittebamse trener opp hundens balanse og musklene i ryggen og mage.

«Ligge dannet»

Dette er ett artig triks å lære hunden. Hunden skal legge den ene labben over den andre. En måte å lære det inn er å bruke target. Du må da først lære hunden og berøre med for eksempel bare venstre forlabb mot en post-it-lapp. Her er en film hentet fra Youtube du kan se hvordan man lærer dette inn, trykk her!

 

Dette er bare noen eksempler, bare fantasien setter grenser for alt vi kan lære hundene å gjøre! Man kan feks læer den å lukke igjen en skuff, hente brus i kjøleskapet, rulle rundt, spille dø, være flau, gi labb, danse, riste seg, bukke …… ++++ Hvis du skriver på kalenderen din; ett kurs i måneden, og trener litt på det hver dag; i løpet av året kan hunden 12 nye triks!!

Så, bare sett igang treningen! Lykke til! Ha det SKØY sammen med hunden din!

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: