Innkallingstips!

IMG_4377

Hvordan få en god innkalling?

Generell trening av hunden: om du trener lydighet, agility, spor, triks,rundering eller andre aktiviteter – så må en lære hunden å være løs! Det å trene andre ting med hunden hjelper veldig på innkallingen! Er hunden vant til å finne ut «hva som lønner seg å gjøre» forenkler vi innkallingstreningen! Start når valpen er ung, ha den løs innimellom og tren på ulike ting!! Sørg for at dere lykkes og at den ikke får mulighet til å stikke av. Bruk langline noen ganger, og andre ganger ikke. Legg forstyrrelsene på gradvis. Hunder som er vant til å være løs innimellom  blir ikke slik «ååh, jeg er løs, endelig, frihet!! Nå må jeg undersøke ALT». Hunder som ikke har blidt vant til å kunne være løse er ofte de som stikker av!  Slipp valpen og hunden løs på områder som er egnet for det, og tren løs inni mellom. Husk også at det er raseforskjeller – gjeterhunder er avlet opp for å samarbeide med fører på ganske nært hold, men fuglehundene skal søke over store områder og jobbe langt fra fører – ofte har fuglehundene en tendens til å søke lengre fra fører på tur! Noen hunder har også sterkere jaktinnstinkt enn andre – noen MÅ bare fly etter ting som beveger seg – men andre kunne ikke brydd seg mindre. Tenk over hvilket rase du har og legg tilrette for dette! Dette er noen få tips som dere kan tenke over!

lindat.kristoffersen

(Foto:Linda Kristoffersen)

1. Lær hunden og bli belønnet. Tenk over forstyrrelser. 

Hunder er «egoistiske» vesener, de gjør det de tjener mest på. Syns hunden det er artigere å springe etter andre hunder, velger den dette alternativet. Belønning inkluderer både lek og godbiter. Andre belønninger er for eksempel at hunden faktisk får lov til å springe til den fremmede personen, eller til hunden, men da etter at du har sagt «fri» eller «hversegod». Du må lære hunden å bli belønnet innendørs, men også utendørs! Det skal lønne seg å gjøre enkelte ting like mye ute som inne! Ha alltid med deg godbiter eller en leke på tur. Men husk på at nå må godbitene være bedre, for nå er det mer forstyrrelser. Fri tilgang til mat innendørs passer sjelden sammen med belønningsbasert trening.(eller fedmeproblematikk) Gi hunden mat til faste tidspunkt på dagen. Ikke forvent at hunden vil ha godbiter eller vil leke i situasjoner med mange forstyrrelser uten at du har hatt en gradvis tilvenning til dette. Vi kan feks sammenligne det med barn på grunnskolen som skal gjøre lekser – vi setter dem ikke i et rom med TV, radio og masse plapprende venner – eller lignende steder hvor det er alt for mye annet spennende å fokuserer på. De lærer at de må gjøre lekser der det er få forstyrrelser, men etterhvert lærer de og takle forstyrrelser litt etter litt. De lærer å skille ut unødvendig bakgrunnsstøy, og klarer å gjøre lekser selv om feks mor lager middag atmed. Etterhvert når barnet kommer til ungdsomsskolen og videregående klarer barnet og takle enda mer forstyrrelser, og den klarer etterhvert å tenke mer logisk på ting, og tenker selv at den må slå av tven for å få roen til å studere. Høgskole og universitetnivå ser en ofte mange som trekker til bibliotekene for å lese, for å få ro, men også her må forstyrrelser skjermes bort. Dette er veldig likt hundetreningen vi holder på med – vi må gi gradvise utfordringer – og ikke begynne nyinnlæring av diverse øvelser med masse forstyrrelser. En starter ikke første gang med innkallingstrening midt i sentrum med biler, hunder, mennesker osv. Ta forstyrrelsene gradvis slik at dere lykkes, ikke stress. 

IMG_7280

2. Ha kontroll på hundens ønskeliste.

Finn ut hva hunden liker og hva hunden setter mest pris på. Det må være verdt bryet for hunden å avbryte det den gjør for å komme til deg når du roper. DU skal være mer interessant enn andre hunder, mennesker, lukter, biler osv. Husk også at det er ikke prisen på belønningen som avgjør hvor bra hunden synes den er. Noen ganger fungerer et tau fra Europris til 15 kr like bra som en leke fra dyrebutikken til 150 kr. Ødelagte sokker som du skulle ha kastet, knytt de sammen, dette blir en artig leke og ha drakamp med! Ødelagte bamser fra barna dine, en kvist funnet i skogen, bare fantasien setter grenser! Varier belønningene og gi hunden noen «overraskelser» underveis!

IMG_4502

3. Tren kontakt!

Øyekontakt – det at hunden følger med på deg og ikke omgivelsene rundt. Tren kontakten fra lette omgivelser og gradvis til steder med forstyrrelser. Se til at dere lykkes, og får belønnet mest mulig. Ikke ta hunden direkte fra stuen og rett ut midt i byen, da vil dere mest sannsynlig ikke lykkes. Vi vil lykkes mest mulig, og belønne mest mulig! Det er viktig å belønne frivillig kontakt, og ikke lokk fram øyekontakten! Jeg bruker å la hundene se seg om og orientere seg om omgivelsene før jeg begynner treningen. Ikke begynn treningen før hunden har fått sett hvor den er. Husk at hunder er laget for å oppfatte bevegelse, og det er vanskelig for den å velge å se bort fra dette og se på deg.

Rop gjerne på hunden samtidig med at hunden snur seg mot deg/kommer mot deg – ikke når den står med nesen lengst mulig ned i tisseflekken!

harriethandressen

(Foto: Harrieth Andreassen)

4. Belønn frivillige innkomster.

Hvis hunden kommer til deg – belønn! Og kall kun inn når du er sikker på at hunden kommer. Det er ingen vits og stå og rope «Kom» «kom» «kom» hvis hunden ikke kan kommandoen «kom». Se til at kommandoen er innlært, for så og rope når hunden faktisk kommer til å komme. (ikke når den står med snuten dypt nede i en lukteflekk). Etter hvert som hunden har lært kommandoen rett, og den har lært hva det betyr, kan du gjøre det «vanskeligere» med å kalle inn ved for eksempel når hunden lukter på flekken. Men vi vil lykkes mest mulig, det er det hunden lærer av! Alle kan feile, og vi lærer av dette. Hvis hunden ikke kommer, ikke fortsett og rop og rop. Noter deg bak øret og prøv og unngå lignende situasjoner i fremtiden, før dere faktisk er klar for det! Start gjerne og spring motsatt vei enn hunden, og rop kom og gjøm deg bak en vegg eller lignende. Dette får som oftest fart på hunden. Belønn da når hunden kommer til deg med å leke eller gi en godbit. Gjøm deg slik at du ser hunden (slik at de ikke får panikk og stikker i motsatt retning). Jeg bruker å rope i det jeg starter å løpe, en eller to ganger underveis, for så å være stille. Roper vi hele tiden, tilogmed når vi har gjømt oss forteller vi hunden «jeg er her, bare fortsett med det du gjør, jeg venter på deg». 

576548_10150971595450406_594890405_12579869_1769832429_n(Foto: Ingvild Vassbotn)

5. Belønn gode innkallinger

Belønn hver eneste innkalling helt til du synes at hunden har blitt skikkelig flink til å komme når du roper. Da kan du etter hvert begynne å trappe ned med at du kun belønner når innkallingen er «skikkelig bra». Men ikke gå i fella og belønn for få ganger, da ender det med at du må tilbake til start igjen. Vær heller ikke redd for å ikke gi belønning til hunden hvis du har dummet deg ut og ropt i en situasjon som viste seg og være for vanskelig. Vi skal kun belønne når hunden kommer, og etter hvert sette kriterier for at hunden skal komme raskt. Avstraffelse kan virke mot sin hensikt! Straffer du hunden for at den ikke kommer, vil dette medføre at den mest sannsynlig lar vær og komme neste gang! Avstraffelse er all dressurs verste fiende! Fravær av belønning er tilstrekkelig straff! Belønn helt okeie innkallinger med «bra», mens de beste innkallingen skal belønnes med «julekveld» og masse lek og kos! 

IMG_7349

6. Pålitelighet

Det som bestemmer om du får en god og pålitelig innkalling er hvor mange vellykkede kontra mislykkede innkallinger du får til. Pålitelighet er sannsynlighetsregning, lykkes dere 9 av 10 ganger, har dere en 90 % sikker innkalling. Det er ditt ansvar og legge opp treningen slik at dere oppnår ønsket pålitelighet! Og øk gradvis, og ikke plutselig på forstyrrelsene, da vil dere få en sikrere innkalling!
turidhovland6

(Trur du det er lett for en hund å komme på innkalling mens den er i lek? Foto: Turid Hovland)

7. Tenk før du slipper

Alltid må du vurdere en situasjon før du eventuelt slipper hunden. Har dere kommer så langt i treningen at du har en sjanse til å få inn hunden i hundeparken? Er de fuglene som står der borte ett hinder for at hunden vil komme? Kanskje burde du vente til fuglene har blitt borte før du slipper? Det er bedre å være på den sikre siden og beholde bandet på, enn at man slipper hunden og har en eller flere mislykkede innkallinger. Hunden lærer hele tiden, og uheldigvis lærer den det negative også! Vær sikker på at du får inn hunden før du tar av lina. En annen metode er for eksempel hvis du har en hund som ikke en kontaktsøkende på tur, eller som har tendens til å ikke følge etter deg hvor du går. Hvis hunden går for langt, kan du gjømme deg bak ett tre, en busk eller lignende, for så å kalle inn, da blir det plutselig en «menneskejakt». Dette er noe jeg bruker å gjøre med hunden min selv. Bruk gjerne langline, da får du mer kontroll. 

Ta hensyn til andre, og ikke ha en indre frykt «nå stikker han av», for da vil han nok stikke av. Går det galt, «skittau», vi prøver igjen, men nå legger du det litt lettere opp. Men husk å respekter andre mennesker og båndtvang reglene! Springer hunden din etter reinsdyrene og eieren ser dette – kan det ende galt. Eller om hunden din hopper på et barn – selv om det er av glede kan barnet bli skadet og du bryter hundeloven. 

dddededde

8. Vær konsekvens

Hvis dere er i familien, og alle ønsker å kunne kalle inn hunden. Bruk hverandre. Stå noen meter fra hverandre og ha hver sin gang og kalle inn og belønne. Hunden skiller veldig fort hva som er lov og ikke mellom de ulike familiemedlemmene, derfor er det viktig at alle i familien er konsekvente og følger de samme reglene. Gi forbud mot å slippe hunden hvis ikke de har belønning eller forholdene er lagt til rette for det. Inkluder dem i treningen, tren sammen! Innkallingssignaler er hellig, når hunden hører signalet skal den ikke være det minste i tvil om hva det betyr «løp så fort inn til mor/far så blir det garantert julekveld og vel så det».

vibekestrand

(Foto: Vibeke Strand)

9. Ikke LOKK!

Har du en hund som kommer når du roper, men stopper 5 meter unna deg? Eller kanskje den stopper med det den gjør, snur seg og ser på deg og venter på at du skal begynne med noe artig? Ha is i magen» Stå i ro til at hunden selvstendig kommer helt inntil deg. For igjen – hunden lærer hele tiden, og hva lærer den når du lokker på den eller drar frem belønningen før den har kommet helt inn? Ja, den blir veldig flink til å ikke komme helt inntil deg, samt den blir flink til å vente å se om det du har er «godt nok» å komme for.
250_18913661929_2157_n

(Foto: Cesilie Pedersen)

10. «jeg vil ikke komme til deg, du setter meg bare i bånd»

Tren på innkalling, og ikke alltid sett hunden fast. Er dere på fjelltur, kall inn noen ganger, belønn når den kommer og kommander «fri». Så hunden får springe litt igjen. Mange hunder forbinder innkalling med å bli satt i band, dette er noe vi ikke ønsker! Tren på at du strekker deg og tar i halsbåndet, belønn, og slepp hunden fri igjen. Da slipper du at hunden smetter bort når du strekker frem handa! Ha også en fast kommando på innkallingen, ikke bruk noen ganger «Her», andre ganger «kom», og noen ganger «på plass». Selvfølgelig, hvis du skal skille mellom en konkurranselydighets innkalling og en hverdagslig innkalling kan du dette! Men til hverdagslydighet, bruk samme kommando!

399702_10151107135339010_15353486_n

Det er lurt å tenke over, hva vil jeg hunden skal gjøre når den kommer inntil meg? Vil du at den skal komme løpende og så sette seg ned? Berøre din hand? Sette seg på venstre side av foten din? Jeg anbefaler mange å lære hunden enten at den skal sitte foran deg, eller at den skal berøre håndflaten. Jeg har flere ulike kommandoer på mine: «kom» betyr å komme inntil og sitte, «her» betyr å komme i nærheten av meg, men ikke inntil og «hit» er handtarget og berøring av hånden.

 IMG_7179

Det finnes MASSE forskjellige innkallingstips og innlæringsmetoder! Dette er noen av de få tipsene jeg kommer på nå! Lykke til i treningen! En god innkalling gjør hverdagen enklere! 

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: