Kloklipping – hvordan i alle dager skal vi få klipt klørne til hundene våre???

Kloklipping – hvordan i alle dager skal vi få klipt klørne på hundene våre?

Når du skal klippe klør må du være sikker på at du har en skarp kloklipper, som klarer å klippe over den neglen hunden din har. Har hunden din store klør; kjøp en kvass stor kloklipper! Noen sier at kloen er klipt passelig langt ned når du ser en hvit prikk i midten av klippoverflaten, andre mener at kloen blir sortere jo nærmere midten – mens andre mener den blir hvitere – prøv deg litt fram, klipp litt og litt og legg merke til hvordan hundens klo endrer seg. Jeg trur dette kan være varierende fra hund til hund.

Klipp små korte stykker av neglen, trur du at nerven/blodåren snart kommer, men trur du må klippe mere, klipp kjempe sakte med kloklipperen. Har du en hund som ikke gir mye beskjed ved kloklipp vil du merke på hunden at den syns det er ubehagelig, da stopper du bare å klippe, og klipper ikke helt igjennom – da har du forebygget blodet og smerten ved å klippe over. Skjer det at du klipper over og det begynner å blø – IKKE bli redd! Gi heller hunden masse godbiter! Forbind blodet med noe positivt. Ofte får vi panikk, og blir redde – å da er det ikke rart hundene våre blir redde! Klokklipp er noe vi rett å slett MÅ gjøre. Hvis vi lar være å klippe klørne – vil neglen vokse mer og mer, og nerven vokser i samme tempo – og tilslutt vil hunden ha negler som en papegøye med nerven helt ute. Jeg var borti en slik hun engang. Hunden var 8 år og hadde aldri klipt klørne. Klørne gikk nesten i sirkler, og hunden slet med å gå. Når jeg prøvde å klippe begynte den å blø med en gang. Når jeg klipte den hunden klipte vi litt og litt, slik at nerven ble kuttett bittelitt hver eneste gang, slik at nerven kunne trekke seg tilbake.(bildet er fra google, klørne var MYE verre enn dette)

Disse kloklipperne synes ikke jeg holder mål på store hunder. Jeg synes de er dårlige.

Jeg synes disse kloklipperne er best.

Når det gjelder kloklipp, er det aller beste forebygging av redsel. Vi trener valpen – venner den til å bli tatt på. Vi tar på føttene dens mens den leker- ligger der og ser rundt seg (men OBS ikke når den sover!). Når den er rolig. Venn den til at du skal kunne ta den på potene, og gi den rolig ros mens du stryker på potene. Kanskje kan du ta i hunden og gi den en godbit. Gjør dette litt hver dag. Når du skal venne valpen til å bli klipt klør på, klipp bare bittelitt omgangen. Kanskje bare en klo avgangen, ta heller mange små korte økter enn en lang. Når man driver med denne tilvenningen venner man valpen til å bli tatt på og at kloklipperen fører til noe godt – derfor unngår du mye stress og ubehag som mange hunder får ved kloklipp!

Når hunden har blitt skremt/redd/det er vanskelig å klippe klør

Dette er en veiledning, for dere som ikke får til å klippe hundens klør. Denne veiledningen er delt opp i puljer. Ikke ta masse trening på samme dag. Spre det utover og ta litt hver dag. Ikke hold på så lenge at du og hunden blir lei. Dette er fint å gjøre når hunden ikke har masse overskuddsenergi – men igjen det er ikke lurt å begynne når hunden er sliten heller! Prøv å finn en mellomting, kanskje etter en kort tissetur er rett tidspunkt, eller kanskje etter en tissetur og en liten lydighetsøkt? Finn det som passer din hund!

Det første vi må begynne med er å (mot) betinge kloklippern; istedet for at kloklippingern skal bety at noe ekkelt skal skje, at vi blir stiv, redd og frustrert – skal kloklipperen bety at «nå skjer det noe kjempekult! Det kommer snart en belønning!» Vi driver med motbetinging. Hvis hunden ikke har lært seg at kloklipperen betyr ubehag – da kaller vi dette betinging.

Når pavlov oppdaget virkningen av klassisk betinging «lærte» han hundene å salvere (sleive) hver gang den hørte en klokke. Det Pavlov gjorde var å ringe med klokken, for så å servere mat kort tid etterpå. Han lagde en assosiasjon mellom klokken og maten, slik at hunden etterhvert koblet klokkeringet med mat – og dermed begynte hundene å sleive hver gang klokken ringte – for de forventet å få mat. Denne betingingen kan vi bruke på hundene og klotanga å – vi må få klotanga til å bety noe kult! Vi kan feks ta fram klotanga – å gi pølsebiter/karbonader/våtmat/noeveldiggodtåspisepå kort tid etterpå. Ingen krav, bare klotangenfram (kan holde i den eller legge den ned foran hunden) for så å servere maten. Husk at kloklippern skal komme rett FØR maten serveres. Vi skal få kloklipperen til å bety mat – ikke maten til å bety kloklipperen! SÅ HUSK : KLOKLIPPEREN FRAM – SÅ kommer maten!

Klotang = noeekstremtgodtjegkanspisepå

Hva må en huske på?

 • husk på kvaliteten på belønningen din. Hva synes hunden din er best? En tørr tørfor kule eller en saftig pølsebit? Tenk også str, gi gjerne litt ekstra – en halv pølse, en boks våtmat osv. Ha høy kvalitet på det som skal betinges med klipperen.

483907_10151946935820324_132342835_n

Lære hundene å bli håndtert

Hundene må lære seg å bli tatt litt i, av oss og av personer de ikke kjenner så godt – har du en hund som er vant til å bli håndtert – vil veterinærbesøk, kloklipp og lignende bli mye mindre stressende og ubehagelig for hundene! Dette kan du begynne med samtidig som du betinger inn kloklipperen. Jeg bruker jevnlig og ligge å ta på hundene når de sitter atmed meg, eller slapper av – men OBS ikke sover! Ikke begynn å «plukk» på en sovende hund. Først kan du begynne med hunden sittende eller liggende. Begynn UTEN kloklipper først. Ta øverst på labben, gi belønning. Neste gang tar du og løfter labben raskt opp, slipper og belønner. Neste gang holder du litt lengre, og belønner. Du kan også belønne før du slipper labben – slik at du belønner hunden for å være i ro når du holder labben. Pass på at du slipper labben før hunden begynner å rykke til seg labben. Begynner den å rykke til seg labben – da må du sette lavere kriterier (krav) og belønne etter kortere tidsrom. Øk tiden gradvis – 1/1 sekund, 1 -2-3-4-5-6-2-4-3-1-5-6-8-10 sekunder osv. Varier når belønningen kommer, men husk at du belønner at hunden forholder seg rolig – derfor – aldri gi hunden belønningen hvis den trekker til seg labben! Den skal kun tjene på å holde labben i ro! Det handler om konsekvenser – hva lønner seg å gjøre??

Etterhvert kan en også prøve å se og dra ut tiden du holder labben litt, prøver hunden å dra til seg labben litt – hold igjen, gir den seg og slutter å dra – belønn masse.Da lærer den seg etterhvert at den eneste måten å få løs labben og oppnå belønning – er å forholde seg rolig. Blir dette en «evig krig» og hunden ikke sluter å dra til seg labben etter ganske lang tid, kan du gå tilbake til den forrige øvelsen, om å belønne hunden når du tar i labben.

Denne prosessen lærer hundene at «jeg tar i deg- det kommer noe godt». Vi assosierer «ubehaget» med å bli tatt på, eller tilvenner hundene å bli gradvis tatt på.

IMG_4620

Veien videre – hvordan puzzle dette sammen?

Etterhvert nå begynner kloklipperen å bety MAT. Hundene skal bli lykkelig ved synet av en kloklipper, for det betyr jo nettopp at noe fantastisk godt snadder dukker opp!

Nå kan vi gjøre neste steg på to ulike metoder (finnes sikkert hundrevis av andre metoder, men jeg skal forklare to forskjellige til dere): Vi kan lære hundene «kloklipptarget». Da lærer vi hunden å berøre kloklipperen med labben. Det jeg mener med poter på klotarget, er at hunden skal på eget initiativ ta sin pote oppå kloklipperen som du holder i hånda. På denne måten fler hunden at den får kontroll over situasjonen, og det blir artig å sette potene mot kloklipperen. Slik starter du innlæringen av dette:

 • Ha mange små biter av noen gode godbiter, ha en leke tilgjengelig, ha god tid, vær i godt humør, tren korte økter tren i 2 min for så å ha 1 minutts pause for å trene 2 min igjen feks. Ikke arbeid for intensivt og lenge, men ha mange korte gode økter istedenfor. Husk å bruk ordet «bra», «dyktig», klikk fra klikkeren – eller andre signaler på at «det du gjør der vil jeg ha mer av, nå var du flink».
 • Hold kloklipperen i hånden din.Hold den lavt, slik at hunden ikke må hoppe mot den. Belønn hunden for å se på kloklipperen.
 • Hold handen i samme posisjon som iste, belønn når hunden snur hodet mot kloklipperen/strekker seg mot/tar et steg mot.
 • Belønn alle små steg hunden tar med potene mot kloklipperen.
 • Belønn når hunden berører kloklipperen med poten: belønn med «julekveld» når den gjør det frivillig. Lek med hunden, gi litt ekstra belønninger osv.
 • Etterhvert begynner du å sette kriterier (krav) til at hunde skal holde poten der litt og litt lengre. Forleng tiden gradvis, sett slike kriterier at dere lykkes, men også slik at det blir litt vanskeligere for hver gang.

IMG_4451

Neste metode du kan prøve på hvis du ikke ønsker den forrige/ eller ønsker å prøve kun denne/eller vil prøve begge er denne:

 • start med å belønn hunden for å stå med alle fire potene i bakken, (du kan og starte med forfotene, med sitt og to rolige forter forran, eller ha hunden liggende).
 • Ta klokklipperen mot hundens fot, belønn første gangen akkurat når du starter å bevege den mot hunden. Neste gang skal kloklipperen være enda litt nærmere hundelabben før du gir belønning. Slik belønner du hunden gradvis helt til du kan berøre hundepoten med kloklipperen – og hunden står i ro. Ikke belønn hvis hunden rører på seg. Da senker du kriteriene og belønner litt før, slik at du får belønnet hunden for å bli stående. Kan hunden din motsatt lokking kan du bruke dette, dette får hundene til å holde posisjonen lettere.
 • Når dette går bra kan du gå videre og sette kriteriet at hunden skal holde poten i ro når du tar kloklipperen borti neggelen helt lett. Så øker du med å holde den enda litt lengre mot neglen. Fortsett slik.
 • Når det går ann og holde kloklipperen mot kloen mens hunden forholder seg rolig en liten stund, kan du nå gå over til neste klo, og begynne på nytt med å berøre og belønne – så øker du tiden osv slik som med den forrige. Etterhvert vil hunden synes at det er artig at du berører klørne – den får jo masse ros og belønning for å bare stå/sitte der og bli berørt!

IMG_3968

Klipp – klikk – wæææ

Ofte er det ikke selve kloklipperen hundene er redde for – det kan være selve klikket som kommer når vi klipper over en negl. Derfor må vi lære hunden også her at denne lyden betyr noe kult. Vi må betinge inn denne lyden. Nå har jo kloklipperen blitt kul i seg selv, for den betyr jo at noe veldig godt kommer- derfor har hundens redsel nå gått bort når du tar fram kloklipperen. Nå kan du finne fram en tynn kvist, som kloklipperen klarer å klippe over. Klipp – gi godbit. Gjør dette 7-8 ganger. Ta hundens labb og hold fast – slik som ved forrige øvelse og få noen andre til og klippe over pinnen samtidig. (har du tre armer får du kanskje dette til selv(eller veldig god å håndtere å holde mange ting, jeg fikk det ikke til – men prøv deg fram).

Sette alt sammen

Nå kan du begynne å sette disse ulike små momentene sammen. Nå kan du prøve å ta kloklipperen mot hunden, start med å belønne at hunden frivillig berører kloklipperen med poten, eller at den står i ro når du tar kloklipperen mot kloen. Neste gang klipper du av en liten del av kloen og belønner. Etterhvert når det går bra med en klo, og det har gått bra en stund, kan du begynne å belønne for annenhver tå, hver tredje tå, hver femte tå, hver tredje tå igjen, hver andre tå, hver seks tå, hver ni tå, hver andre tå osv.. Varier hvor belønningen kommer.

Hva hvis dette ikke går??

 • Hvis hunden din blir helt hysterisk når du skal klippe kan det være du har gått for fort fram. Prøv å gå litt tilbake i treningen og repeter de ulike momentene i treningen før du begynner å klippe. Hunden skal lære seg at du skal kunne holde labben med litt trykk også, slik som du gjør ved kloklipp, og det er viktig å trene dette.
 • Du kan prøve å bytte ut til en helt ny klipper, kanskje sitter redselen for å klippe alt for langt inne. Da kan det hjelpe å bytte den ut rett å slett med en annen type.
 • Det finnes slipemaskiner for å slipe ned klørne, men hvis du skal ta i bruk det, anbefaler jeg at du bruker samme fremgangsmetode som den jeg har beskrivet over – slik at dette blir en positiv setting, og ikke enda en ny setting som hunden synes er ubehagelig.
 • Søk opp nye metoder, og hør andres metoder. Noen har bare snudd hunden på rygg og holdt den der, og klippet, og ikke sluppet hunden før den var rolig. Andre har gått rett til å klipt en og en negel og belønnet uten tilvenningen først osv. Det finnes sikkert hundrevis av ulike måter å gjøre det på, og hver eneste hund er individuell, så finn det som passer dere, og prøv dere fram. Det jeg synes er viktig å huske på er at du ikke gjør noe som magefølelsen din sier at du ikke bør gjøre! Jeg synes det er viktig å få håndteringsøvelser til å bli så positive som mulige, og at hunden ikke føler seg tvunget inn i en situasjon. De skal lære seg å bli håndtert og tatt i, men jeg synes at det skal være positivt for hunden. Tenk litt over på alle ulike metodene en bruker på å få barn til å spise medisin når de er syke, lære de til å pusse tenner, gjøre husarbeid og slike ting som de ikke synes er «toppen», men som de gjør fordi det lønner seg å gjøre! Det er dette jeg vil at vi skal lære hundene: «hvis du gjør det jeg vil du skal gjøre – da lønner deg seg for deg».
 • For min ene hund, (daisy) har denne metoden virket ganske bra, men hun «elsker» ikke å klippe klør forde. Hun finner seg i det, og får belønning når vi er ferdig. Mens Kalix, han ELSKER å klippe klør, det er like kult som å trene et triks eller en lydighetsøvelse! Så disse dyrene våre er forskjellige, og vi må bare se hva som passe våre hunder – og oss! 🙂 Lykke til med kloklippertreningen; og det er bare å spørre hvis det skulle være noe!  IMG_6989
 
Publisert i Diverse Hund
5 kommentarer på “Kloklipping – hvordan i alle dager skal vi få klipt klørne til hundene våre???
 1. Og det finnes et eget opplegg ved kloklipp der en benytter Anxiety wrap:-) Den som er interessert i det og ikke kan bruke noen dine mange gode forslag her kan ta kontakt via hjemmesiden http://www.hjelphunden.com. 🙂
  Hilsen Turid

 2. Kaja sier:

  God framgangsmåte – det var slik jeg lærte min dramtiske trassevalp å klippe klørne. Eggerøre på mennesketallerken oppå bordet var free for the taking når en klo var blitt klipt – da tok det ikke lange tiden før han satt som ei støtte ;P Skal klippe «sinna» pomme i dag som har fått beskjed om å sederes hos dyrlege før klipp. Ser for meg mange repetisjoner, mange økter og sakte framgang her, men håper det funker!! Så står det på om jeg får motivert eier til å trene på dette selv.. :/ Noen som har noen kjekke pedagogiske tips her? 🙂

  • hehe, ja, her bruker vi å klippe klær freedags kveld med potetskålen på fanget 😉

   her har du en link til pedagogikk i forhold til å klippe klør: http://www.wisconsinigrescue.com/blog/193/

   Det kommer veldig ann på om pommen er redd, eller bare «trassig» og ikke syns dette er noe kult. Er det bare det at hun syns det er ubehagelig, ville jeg bare snudd henne og holdt henne til hun var rolig, for å sluppet henne, for så å gjort d samme neste gnag, bare klipt en klo osv. Eller så kunne en gjort det som står i denne artikkelen 🙂 Lykke til!

   • Kaja sier:

    Takk takk! Skriver hvordan det gikk 🙂 Fikk ikke klipt noe. I utgangspunktet var pommen ung og livlig og sto aldri stille og den hadde taklet fint å bli klipt før men satte seg på bakbena mer og mer etterhvert som den ble 5-6 mnd og oppover, så den hadde blitt holdt fast for å klippes før. Hun som tok med hunden forklarte at den hatet å bli holdt uansett situasjon. Vi prøvde litt rolig på hundens premisser men den trommet så med frambena for å unngå tanga at det var håpløst. Så ville jeg at hun skulle holde hunden fast slik de pleide for å se hva som skjedde da og da bikket det totalt for den – begynte å gneldre som en grevling og glefse. Det var en veldig snill hund som var veldig trygg på meg men skeptisk til tanga og hatet å bli holdt. Viste denne framgangsmåten og forklarte mye, men det var ikke eier som tok med hunden, de hadde alt fått beskjed av veterinæren sin at det var nok best å bare sedere hunden hver gang og ja.. Det blir nok ikke å skje at de trener på det. Kjipt, for den var ikke engang over året og det var «bare» harmløs gneldring under tydelig tvang, sålenge den fikk litt rom og tid til å forstå og tørre selv var den et lam. Men hva skal man gjøre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: