Nytt på mine kurs – moment beskrivelser!

427379_10150599328452057_1308899439_n

Nå har jeg innført at de som deltar på mine kurs får skriftlige opplegg for øvelsene vi går igjennom. På kursplassen når øvelsene blir gjennomgått er vi ofte opptatt av å følge med på hvor hunden er, om den bjeffer eller trekker i båndet, kanskje er det mye som blir gjennomgått og du får ikke med deg alt, kanskje tør man ikke alltid å spørre om jeg kan gjenta osv, derfor synes jeg at mine kursdeltakere skal ha et oppslagsverk å slå opp i hvis det skulle være noe de lurte på! kanskje var det noe du har glemt, eller noe jeg hadde glemt å si! Oppleggene for øvelsene kan være slik som dette:

310979_10150814118540324_1713171926_n

 

Ligg – innlæring

Mål: Hunden skal legge seg på kommando.

Utstyr: godbiter og leke, klikker hvis man ønske det

Hvorfor?

Å ha en hund som lystrer ligg kommando kan hjelpe oss i mange ulike situasjoner. Vi har bruk for ligg i hverdagslige situasjoner, eller i feks konkurransesetting.

Jeg bruker to forskjellige kommandoer på to ulike ligg. Når hunden skal ligge «klar» til at noe annet skal skje, eller at den ikke kan bevege seg i en annen posisjon bruker jeg DEKK. Da skal den ligge klar til ny kommando, og være beredt! Dette er konkurransekommandoen min. Mens i hverdagen når jeg vil hunden skal legge seg ned og slappe av, og lignende – da bruker jeg ligg eller «legg seg ned». Da er det ikke så viktig om hunden legger seg på skinka, med hodet i bakken eller lignende. Hver gang mine hunder legger seg for å slappe av eller bare for å observere sier jeg «legg deg» – slik at det den gjør blir assosiert med det jeg sier.

IMG_7280

Før jeg setter igang med en treningsøkt med mine hunder pleier jeg å leke litt først. Dette for å få opp lit interesse og iver! Jeg trener korte økter, plukk ut feks 5-6 godbiter og belønn med disse – når du har brukt opp disse tar du en lekepause og leker med hunden din. Bruk gjerne en leke som du kan ha drakamp sammen med hunden din. Fortsett og plukk ut 7-8 godbiter for så å gjøre det samme med de. Neste gang kanskje bare 3 godbiter og øvelser før du tar en lekepause! Varier hvor lekepausen kommer slik at hunden ikke lærer seg et mønster – men den trur belønningen kan komme når som helst. 2-3 minutters økter er fine treningsøkter. Hold konsentrasjonen på topp, slutt når dere er på topp og har det artig!

Kalix 13 uker

Kalix 13 uker

Hvordan?

Hvordan det går å lære inn ligg er veldig variert fra hund til hund. Noen hunder legger seg kjempe raskt, mens andre nøler. Det finnes flere ulike metoder å lære inn ligg på, og en må prøve seg fram til den metoden man selv føler fungerer.

Fange atferden:

 1. Vi kan prøve å fange atferden. Hver gang hunden legger seg frivillig i hverdagen, kan vi si «bra/klikke» og gi en belønning. Det kan være situasjoner hunden er lei av å vente, eller hunden legger seg for å slappe av og lignende situasjoner. Hvis en tenker etter er det svært mange situasjoner i hjemmet som hunden legger seg frivillig. Belønn mellom forbenene til hunden eller direkte i hundens munn.
 2. Du kan vente ut hunden. Ha godbiter i hånden og sitt å vent. Tilslutt vil hunden legge seg, belønn da.

Lokking:

 1. Setter hunden seg ned fører du en godbit opp til nesen på hunden, før godbiten sakte fra nesen og ned mot bakken tett mot hundens brystkasse. Hundens nese skal følge etter godbiten uten at den får spise hele godbiten, før godbiten helt ned i bakken og litt framover. Hvis hundens hode følger med godbiten hele veien, vil hunden legge seg. Da kan du si «bra»/klikke og belønne hunden. Har hunden lært handtarget kan du bruke fingeren istedenfor godbit!
 2. Fortsett med denne lokkingen helt til hunden raskt legger seg ned. Det er vikti gå ikke hjelpe for mange ganger, da dette kan bli «kommandoen» for å legge seg.
 3. Nå kan vi begynne å fjerne lokkingen. Du kan da prøve å gjøre den samme bevegelsen som du gjorde i trinn 1, men nå uten godbit i hånden. Prøv så å hold hånden i ro nede på gulvet og vente til hunden legger seg. Legger ikke hunden seg da kan du prøve trinn 4.
 4. Nå kan du prøve å gjøre lokke- bevegelsen mindre, ikke ta godbiten helt mot nesen. Gjøre lokkebevegelsen mindre og mindre for hver gang.
 5. Fjern påvirkning (håndbevegelsen) gradvis mer og mer, helt til hunden legger seg ned uten noen form for påvirkning.
 6. På neste steg er å kreve øyekontakt før du belønner.

Kommando:

 1. Etter og ha gjort dette noen ganger vil hunden tilby ligg når du tar fram en godbit. Da kan du begynne å legge på kommandoordet du ønsker å bruke. Først sier du kommandoordet i det hunden faktisk ligger. Gjør dette noen ganger over flere økter.
 2. Så begynner du å si det akkurat når hunden legger seg, si det så rolig at du ikke avbryter hunden i å legge seg. Gjør dette noen ganger over flere økter.
 3. Nå kan du si kommandoen noen ganger rett før hunden er på tur å legge seg. Gjør dette noen ganger over flere økter.
 4. Så å begynne å si det før hunden legger seg, og kun belønne ligg når du sier kommandoen.

Neste steg:

 • Belønn i ulike tidsperioder. Hold tilbake godbiten og forleng tiden på ligg.  de første gangene belønnet du når hunden la seg – nå kan du begynne å belønne etter feks 3 sekunder, 5 sekunder, 4 sekunder, 7 sekunder osv. Belønn ulike tidsrom.  Jeg bruker å begynne med «bli» når hunden kan ligge i 10 sekunder med forstyrrelser.  For hvordan jeg trener inn «bli» se i eget dokument.
 • Tren når DU er i ulike posisjoner. Ofte har vi en tendens til å «bli værende» i samme posisjon. Feks du trener med hunden foran deg. Tren hunden til å legge seg når du står, sitter, går mot hunden, fra hunden, med ryggen til +++ Start slik at dere mestrer dette og øk vanskelighetsgraden gradvis slik at mestringskurven stadig øker!
 • Neste steg er å trene i alle situasjoner. Vi må generalisere øvelsen. Begynn på trinn 1 igjen og fortsett til trinn 4 på hver eneste nye plass du er på. Hjelp hunden og lykkes på nye steder. Jo flere miljø du trener i, jo flere miljø vil hunden kunne legge seg i – og for hvert nye miljø du trener i, vil treningen gå fortere i det neste nye miljøet. Målet er å kunne si ligg i alle ulike miljøer – og hunden skal legge seg direkte ned uten å tenke seg om- for å få dette MÅ du trene! Husk at alle ting i bevegelse er store forstyrrelser for hunden, legg opp slik at dere mestrer, men samtidig får litt utfordring. Går det galt og hunden røyser seg – så jaja, det er ikke verdens undergang – legg treningen litt annerledes neste gang – gjør det bittelitt lettere. 1 gang er ett uhell, 2 ganger er en uvane – mens 3 ganger er lært – så ikke feil over to ganger !
 • Ønsker du raske ligger – da belønner du det, ønsker du treige – da belønner du det! Du får det du belønner!
 • Lykke til med treningen!

ssss

Jeg håper dette er en god idè og håper kursdeltakerne mine setter pris på dette! 

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: