God jul og godt nyttår!

IMG_6808

Hei alle sammen! Jeg håper dere alle har en fin julefeiring! 

Nå nærmer nyttårsaften seg med stormskritt! Jeg håper virkelig folk tar hensyn til dyrene, og ikke sender opp raketter på andre tidspunkter enn akkurat kl. 24.00 på nyttårsaften!

Når det gjelder nyttårsaften er det mange hunder som reagerer på rakett lydene.  Har du en redd hund, eller du trur hunden din vil takle lydene dårlig ville jeg først å fremst dratt ut til en plass det ikke er raketter; slik som på Sørøya! Men har du ikke muligheten til dette, så ville jeg prøvd å gjort kvelden best mulig for dyrene.

Kommer det et smell når du er ute på tur, eller dere er innendørs, og du ser at hunden ser på deg – lat som INGENTING har skjedd. Fortsett å gå, og gjør akkurat det samme som du hadde gjort hvis ikke smellet hadde vært der. Aldri ta hunden ut klokken 24! Uansett! Hunder skjønner ikke at du prøver å vise at «dette ikke er farlig». Ta de ikke ut, la de være inne, og vær inne sammen med de! Lat som det er en vanlig hverdag! Skal du drikke alkohol, vent gjerne til klokken er etter 24! Har du muligheten til å ha hunden din sammen med en annen hund som ikke reagerer er dette gull verdt! Kanskje en playdate med bestevennen kl 24 inne i huset hadde passet for din hund?

IMG_4431

Det jeg pleier å gjøre er å trekke for gardinene rundt kl 23, spille litt musikk, og kanskje bake en kake med kjøkkenmaskinen. Bake, synge, kauke og kose meg! Bare late som ingenting! Noen år har jeg vært å spurt på ferskvare disker eller slaktere om de har råe store bein til hundene, så har hundene fått disse litt før tolv, slik at de er godt inne i spisinga når skytingen begynner!

Til neste år kan du bestille en gratis CD med rakettlyder her, slik at du kan venne hunden din til rakett lydene sakte men sikkert. De gir også veldig gode tips til hvordan du kan gjøre dette.

 

Så, hva bør du tenke på?

– Ikke la hunden være alene på nyttårsaften hvis ikke du er 100 % sikker på at det ikke skytes raketter der du bor.

IMG_4598

– Gå en lang tur med hunden på dagtid, tren agility, lydighet eller legg ut et spor til den! Få ut energien, slik at hunden er lys våken og oppsamlet av overflødig energi.

– Ikke dop hunden ned! Dette gjør ofte vondt verre! Hunden er like redd, men mister kontroll over kroppen, som gjør at den blir enda mer redd!

– Gi hunden noe godt den kan jobbe litt med, et rått bein, et bein fra dyrebutikken, en kong fylt med leverpostei, en frossen kjøttbit – eller noe lignende!

– Når det skytes, lat som ingenting, ikke bli oppkavet og stresset! Jeg trekker alltid for gardinene, noen hunder reagerer faktisk på lysforandringene ute og ikke smellene! ALDRI ta hunden ut kl 24!

– Bestill cd`en med rakett lydene, slik at du kan venne hunden din til lydene fram til neste år!

Her er noen gode artikler om forebygging, hvordan det at hunden blir skremt nyttårsaften kan påvirke resten av hundens liv, angst og lignende:

1. http://www.dyreklinikk.no/kunnskap/fagartikler/pass-pa-hunden-nyttarsaften.html

2. http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=11288

IMG_6811

Ha en fortsatt god jul! Lykke til med nyttårsfeiringen! 

 

 

 

 

 

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: