Hundens hverdag- får den det den fortjener?

Når du kommer hjem fra jobb, ser du kanskje slik ut. Kanskje du irriterer du deg kanskje over at hunden maser på deg. Kanskje er den overlykkelig og voldsom når du kommer hjem, og maser og maser når du prøver å få deg en halvtimes middagslur. Har du tenkt over hvor mange timer av døgnet hunden er overlatt til seg selv?

Du har kanskje 7,5 timers arbeidsdag, pluss at det tar tid og komme seg til og fra jobb. I dette tidsrommet ligger din hund kanskje og sover, enten i bur eller løs i stuen. De fleste hunder har ingen stimulering i dette tidsrommet, og ligger rett og slett og kjeder seg. Hvordan hadde du blitt hvis du hadde ligget og sovet først hele natten, får så å kanskje få en liten tisse tur – for så å sove i 8 timer? Hadde ikke du blitt selskapsyk og utålmodig? Jeg sier ikke med dette at vi skal godta masse mas fra hunden hele tiden, men tenke over hvor lite din firbeinte bestevenn faktisk har opplevd mens du har vært på jobb.

Det er kanskje ikke så rart det blir mange ”problemhunder”,  – hunder som av kjedsomhet og frustrasjon ødelegger ting eller viser tegn til atferdsproblemer. Ofte kommer «problemhunden» fram når hunden ikke får nok fysisk OG psykisk stimuli. Hvor mye stimuli en hund trenger er veldig individuelt, men en kan ha en viss peiling hvis en ser på rasen(e) hunden din er. En husky trenger ofte mer fysisk trim enn psykisk, mens med en border collie er det ofte motsatt. Det er ikke uten grunn at noen raser blir brukt til spesielle arbeidsoppgaver – slik som jakt hunder, pga at det sitter instinktivt i hunden. Sett deg inn i din rase, din rases historie og se hva du kan gjøre for å få hunden din til å trives. En hund med masse jaktinstinkt kan fungere mye bedre i hverdagen hvis den får brukt instinktene sine – det er tråssalt dette den er avlett fram på. Men en må selvfølgelig se den individuelle hunden.

Hvordan hadde du følt det om du aldri fikk utfordringer på jobb? Hvis du ikke fikk muligheten til å mestre nye utfordringer, men gikk gjennom det samme dag ut og dag inn. Du ville nok garantert gått lei etter en stund. Gi hunden utfordringer – og i samme slengen – gi deg selv en utfordring. Det er utfordring for deg å finne ut hvordan du skal lære hunden trikset, og det krever tenking og hodebry fra hundens side for å faktisk lære trikset. Mestre dette sammen, og dere vil få et mye bedre forhold!

Jo mer tid vi bruker sammen med hunden vår, jo mer vi lar den få bruke kroppen og hodet sitt slik at den blir fysisk og psykisk sliten,
jo lykkeligere er den, og jo enklere blir den å ha i hus. Og samtidig styrkes forholdet mellom hund og eier. 
 En hund som blir brukt er en lykkelig hund! Så idag når du kommer hjem fra jobb, snu den dårlige atferden DIN, luft hunden din når du kommer hjem. Lek litt med den, gå en liten tur, tren triks sammen med den. Er du veldig sulten, luft den, spis og gå ut på en lengre tur! Tren spor! Dra på en fellestrening sammen med hundeklubben nær deg og tren Rally lydighet, Lydighet eller agility. Utfordre deg selv samtidig som du utfordrer hunden din! Ha det gøy sammen!

Sliter du med å få mental trening av hunden inn i hverdagen? Her er noen tips:

Reklamepauser: Mellom favoritt programmet. Disse varer ofte fra 3-5 min om ikke mer- en perfekt liten treningsøkt.

Stopp inni mellom på tur og tren sitt, ligg og på plass.

Legg det inn i hverdagslydigheten. Lær hunden å sitte, bli og søke øyekontakt før du åpner døren, før hunden får mat, får lenken satt på, før hunden slippes løs osv. Få hunden til og sitte på plass hos deg før den får hilse på andre folk og hunder, vente på «værsejegod» når du lukker opp bildøren.

-«Agility» på tur: Kommer det en brei trestamme kan du hjelpe hunden å balansere på denne, hoppe over steiner, små gjerder, gå under «tunneller» som dere møter underveis.

Så det jeg ønsker å poengtere med dette innlegget er:

Sett deg inn i din rase(r). Hva slags instinkter ligger i din hund? Hvilke drifter får hunden din til å nappe nabobarna i fotene? Hva får din gordon setter til å søke langt ut på tur? Mange av våre spørsmål som mange kaller «problematferd» er bundet opp i det rasen er avlett fram for å gjøre. Med å sette deg inn i din rase kan du forstå mye mer enn du kanskje tror!

Gi hunden din utfordringer, gjør noe artig sammen! Trim den psykisk og fysisk! Ikke tenk: «idag orker jeg ikke, jeg er så sliten etter jobb». Hunden fortjener bedre. Den er lojal og liker deg uansett, men burde vi ikke gjenngjelle denne nydelige hengivenheten? Både du og hunden vil tjene på dette. En hund som får nok stimuli vil fungere bedre i hverdagen!

Hvis du synes det er vanskelig å finne på hvordan aktiviteter du skal finne på med hunden din – leit opp hundeklubber og hundeskoler nær deg – se om de har noen kurs eller fellestreninger du og hunden kan synes er artig! Kjøp en trikse bok. Se innlegget jeg har skrevet tidligere om «innendørs aktivisering». Lær hunden å berør pekefingern din, en stol, en pute – bare fantasien setter grenser!  Ønsker du at hunden skal få stimuli mens du er på jobb kan du prøve å finne ut om det er hundebarnehager i nærheten av deg! Ofte er det en liten sum og betale – som du vil føle lønner seg når du ser tilfredsheten i øynene til hunden når du henter den hjem etter jobb!

Stikkord: , , ,
Publisert i Diverse Hund
4 kommentarer på “Hundens hverdag- får den det den fortjener?
  1. Marianne Sæthre sier:

    å, nå gleder jeg meg til du skal begynne her. Så flink du er…………

  2. Sunniva sier:

    Du bør virkelig jobbe profesjonelt med hund, Elisabeth! Du kan jo så mye og formidle det også veldig bra. Ser for meg at du gir ut bok snart, eg 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: