Innendørs aktivisering

Hei Alle sammen!

Her i Hammerfest er det regn og enda mer regn – dog ikke så ille som i Oslo! Kalix ELSKER regn, og han har sprunget som en gal i hagen. Han løper som en tulling rundt alle trærne og ruller rundt.

I de siste dagene har jeg vært kjempe dårlig form, har hatt masse feber. Pågrunn av det har det blitt lite opplevelser på Kalix. Siden jeg ikke går på turer nå når jeg er syk, og ikke er på fellestreninger – og er sløvere enn det jeg vanligvis er, har Kalix ikke fått den trimmen og stimulien han har vært vant til. Vi har trent litt triks og lydighet hver dag, samt at han har fått søkt etter godbiter i stuen. Heldigvis har Mamma stor hage som han kan springe rundt i og kose seg.

Kalix er blitt en liten pøbel, som gjerne hopper opp på benken for å lukte om det er noe på benken. Jeg prøver å huske på å ikke elte noe på benken så han får «belønning» for å hoppe dit (stjeler mat). Tar jeg han på fersk gjerning går jeg rolig fram og tar i halsbåndet hans, ser han i øynene og sier «nei» med en rolig og bestemt stemme. Også klør det veldig i tennerne hans, og han mister tenner som bare det. Han er helt rød i tannkjøttet. Denne tapen som han spiser på på bildet fikk han fordi den hjalp mot bitingen. Han har også fått en liten kost som er plastikk og ganske hard. Han klarer ikke ødelegge denne, samt at det ser ut som han nyter å bite på den. De skulle hatt biteringer til hunder som man skulle kjøle ned, slik de har til babyer…hehe.. Har prøvd å få tak i en slik, men jeg har enda ikke funnet det her i Hammerfest, hvem vet, kanskje ville det hjulpet. Jeg gleder meg til han er ferdig med tannfellingen.

Her er noen forslag til hva DU kan gjøre med din hund om du er syk, eller om det er kjempe stygt vær ute, eller bare vil gjøre noe som øker samholdet deres og aktiviserer hunden:

GODBITSØK: Du kan begynne med å strø godbiter på gulvet og si søk flere ganger mens hunden spiser disse. Sett hunden i sitt og bli eller få noen til å holde hunden, strø litt godbiter litt lenger bort-  slipp/rop på den, og si søk når hunden begynner å lukte/spise etter godteriet. Så øker du avstanden gradvis, etterhvert kan du elte hunden på for eksempel kjøkkenet så den ikke ser hvor du legger godbitene, hent hunden og si søk. Øk vanskelighetsgraden gradvis. Bruk gjerne veldig gode godbiter som pølsebiter som har mye lukt i begynnelsen, for så når den skjønner hva den skal gjøre kan du minke godbitkvaliteten. Jeg bruker nå tørrfòrbiter på mine, og de synes det er kjempe artig å halen logrer som bare det. Dette er en flott aktivitet for å trene hodet til hunden!

(venter på SØK kommando)

TARGET: Det at hunden skal berøre noe. Du kan for eksempel legge en serviett på gulvet, når hunden tilfeldigvis trør på servietten sier du bra og kaster en godbit så hunden løper etter den, så gjentar du dette flere ganger. Hunder som ikke er vant til å tilby atferder selv vil nok bruke litt tid på å oppfatte hva de skal gjøre, men vær tålmodig og belønn hvis hunden bare er såvidt borti. Etterhvert øker du kriteriene og belønner når hunden har hele labben borti, så etterhvert må hunden ha labben litt lengre borti osv. Jeg kaster godbiten fra meg så hunden selv får mulighet å tilby atferden. Hadde jeg gitt godbiten direkte i munnen hadde hunden blitt stående på servietten, derfor kaster jeg den så den kan komme og tilby «labb på serviett» igjen. Når du venter på at hunden skal tilby dette, se på servietten –  ikke stirr på hunden! Vent, ta deg god tid. Når hunden tilbyr Labben flere ganger etter hverandre, og viser at den har forstått det – kan du sette på kommando. For eksempel «felt» eller «serviett». Si kommandoen i det øyeblikket hunden legger labben på servietten og belønn. Etterhvert begynner du å si kommandoen rett før den tar labben på. Det tar kanskje litt tid før hunden skjønner hva den skal gjøre – men når den først gjør det, vil du se hvor artig hunden synes det er! Dette kan du videreføre til berøring av handflate, penn, pinne, post-it-lapp, musematte osv… Jeg brukte selv berøring av handflate som innkallingssignal på Emma. Berøring av hånden het «kom», hver gang jeg ropte kom hun løpende for å berøre hånden min. Innkallingen ble et artig triks istedenfor en «negativ innkallings kommando» vi hadde før vi lærte inn dette. (Jeg hadde brukt opp kommandoen, og måtte gjerne rope fem-seks ganger før hun faktisk kom. Av og til hvis en kommando ikke fungerer må vi kanskje starte på nytt med innlæringen eller bytte kommando)

 Ligge på plassen sin: Helt fra jeg fikk Kalix har jeg måtte trent han på å være rolig innendørs selv om han har mye energi. Han sprang som en gal inne, og syntes det var artig og hoppe opp i sofaen – oppå bordet og lignende.  Jeg krever at han skal være rolig inne og ikke løpe rundt hele tiden. Derfor har jeg kjøpt han en egen seng som han skal ligge i når jeg bestemmer det. Jeg startet med å legge noen godbiter i sengen når han så dette, så fikk han gå å spise disse. Etterhvert satt jeg atmed sengen og med en gang Kalix gikk og luktet i sengen – klikket jeg (eller sa bra) og ga belønning). Etter og ha gjort dette noen ganger økte jeg kriteriene (kravene for hva jeg ville ha). Nå skulle han gå i sengen og bli stående der. Etterhvert skulle han legge seg ned der. Hver av disse ulike kriteriene belønnet jeg minst 10 ganger.  Nå er jeg begynt å sette kriterier at hunden ligger litt lenger – for etterhvert å øke kriteriene enda litt mer! Samme prinsippet med kommando ord her som med targeten. Man må vise hunden hva man vil ha, her viser jeg Kalix at det lønner seg for han og ligge på plassen sin istedenfor å ikke løpe rundt som en gal. Jeg overseer at han løper rundt, og belønner hvis han legger seg på plassen sin. Han lærer fort hva som lønner seg og gjøre – og slutter med den uønskede atferden og tilbyr den ønskede.

Godbit under skål: Legg godbit under en plastboks mens hunden ser dette, la hunden selv finne ut hvordan den skal få fram godbiten.

(flau og fellesdekk med selvbeherskelse)

Lydighetsøvelser/triks: du kan trene sitt, ligg, stå, bli og ulike triks. Det er flott å begynne ny innlæring hjemme hos seg selv når det ikke er forstyrrelser. Av triks kan du for eksempel lære hunden å snurre rundt til venstre og til høyre, gi labb med høyre og venstre fot, løfte bakfotene, rulle rundt, sitte ved din venstre fot, hoppe opp, bli «skutt»….

    

                                                                «Pang» og «Gimefive»

Det finnes ingen grenser på alt du kan lære hunden din, har du rett belønning for din hund er hunden med på alt! Når du ser framgang og ser at hunden lærer – da vil du få  «kick» til å trene enda mer. Alle øvelser og triks du lærer hunden din vil hjelpe deg i hverdagslydigheten. Det at hunden får brukt seg mentalt er kjempe viktig! Dette forbedrer forholdet dere har sammen og hunden får tenke litt selv – og det er jo artig for både hund og eier!  Og hvem liker ikke å «brife» triks foran venner, naboer og bekjente??

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: