Valpetid!

Her er ett innlegg fra min forrige blogg:

 

Valpetid!

  • 14.05.2012 kl.14:24 i Hund

  • Da er lilleGutt allerede blitt 9 uker. Tiden går skummelt fort!! 

LilleGutt er blitt stortsett helt reinslig, noen uhell blir det, men det er kun min feil, og ikke hannes. Belønner forstatt hver gang han  gjør fra seg ute. Når jeg gikk på valpekurs med Daisy (11 år siden) fikk jeg beskjed om at jeg skulle presse hundens snute ned i  tisset hvis valpen tisset inne. Dette fraråder jeg VIRKELIG! Vi gjorde det ikke med Daisy, HELDIGVIS, men har hørt at denne gamle  «tendensen» går igjen i folkemunn.. Dette fører kun til at valpen blir redd for å gjøre fra seg, og renslighetstreningen kan ta lenger tid  enn nødvendig. Hunden gjør det ikke på trass, men pågrunn av behovet for å tisse. Hva hvis du måtte tisse, men ikke hadde  mulighet til å gå på do? Tenk deg selv hvordan do treningen til et barn foregår, du presser ikke barnets hode ned i tiss, men  belønner og oppmuntrer potte trening. 


Sosialiseringen er begynt. Han har vært å lekt litt med noen andre hunder. Angående sosialisering med andre hunder er det viktig  å tenke på at all sosialisering ikke er god sosialisering. Jeg vil helst at lillegutt skal leke og være med rolige avbalanserte hunder  2år +. Men samtidig skal han få leke med andre valper på egen alder. Unghunder, voldsomme og hunder med dårlig språk skal  han ikke treffe. Han skal også lære seg at man ikke skal hilse på alle hunder som vi møter. Hvis vi går forbi noen hunder, bruker  jeg godbit og lokker ham bort. Belønner også når han søker kontakt med meg når andre hunder er tilstede. Han har også fått møte  to små barn, gått forbi biler og lignende. Når valpen treffer barn er det viktig at det foregår i rolige termer, og at valpen har mulighet  til å trekke seg tilbake og ikke blir tvunget opp i situasjonen. Valpen skal helst selv ta kontakt. LilleGutt var litt skeptisk i starten, men  når Lasse fikk godbiter å gi ham gikk det bedre å bedre. Tilslutt ville LilleGutt springe etter Lasse og se hva han gjorde. Det er viktig  å ta ting gradvis, og ikke bare plutselig ta han midt i byen eller i en barnehage. 17-mai toget er ikke en god plass å begynne  sosialiseringen! La valpen og hunden få være hjemme hvis den ikke virkelig er GODT vant med masse høye lyder, ropende folk,  store folkemengder, fløyter, synging, skrikende barn osv.  

Har du ikke hatt valp før, anbefaler jeg deg til å melde deg å et valpekurs. Her lærer du om hundens språk, grunnleggende trening, grunnleggende stell, fòring og mye mye mer. Samt at hunden får muligheten til å bli sosialisert med andre mennesker og hunder. Det er også lurt å dra på sosialiseringer/fellestreninger til hundeklubber. De fleste hundeklubber tar deg gledelig imot og er glad for nye medlemmer. Dette er en flott sted for å treffe andre hundeiere, dele erfaringer og lære masse. 


Burtreningen går sakte men sikkert. Buret står i stuen, med åpningen på vidt gap. Han kan gå inn og ut som han selv vil. Inne i  buret har han leke sine, et bein og sengen sin. Etterhvert når han ble vant til å være i buret, og selv gikk dit og la seg for å sove,  lukket jeg døren mens han var inni. Korte økter først, så økte litt og litt. Viktig å ikke ta ut hunden når den piper. Begynner den å pipe,  vent til han har vært stille i 3 sekunder før du tar han ut igjen. Hvis ikke lærer han at hver gang han piper, får han slippe ut. I  motsetning til at han lærer at – når en er rolig, får en slippe ut. Nå legger jeg han i buret hvis jeg går på do, dusjer, støvsuger eller  rydder. Noe han synes er helt greit. Han tygger på beinet sitt, leker med lekene sine eller sover. Jeg har også lekt inne i buret med  ham, gjømt godbiter inne i buret og lignende for å få han til å forbinde buret med noe positivt. Denne burtreningen legger jeg  sammen med alene hjemme trening, jeg har begynt å legge han i buret, for å så hente posten, komme hjem og slippe han ut  igjen. Jeg holder også på med burtrening i bilen. Da kjører jeg korte turer (5 min, 10 min, 5 min, 15 min. osv). stopper, lufter og leker, trener litt innkalling og kontakt, før vi kjører hjem igjen. Jeg vil at han skal forbinde bilturen med noe positivt. 

LilleGutt er begynt å bli varm i trøya. Han har begynt å småbite på møbler, ledninger, mennesker osv. Hvis han biter meg, da piper jeg som om jeg var en annen hund som fikk vondt. Da slutter han med det. Når det gjelder spising på møbler gir mange tips om å bytte med leke, ta i nakkeskinnet osv. jeg personlig bruker ikke disse. Jeg kremter, lilleGutt slutter å bite, og han belønnes for å slutte å bite med leking. Dette har hjulpet en del. Men han er bare en liten gutt, og det klør fryktelig i tenna. Han har noen bein han kan tygge på, samt noen leker. Når det gjelder bein, er det viktig å tenke på «F-regelen». Hunder skal ikke ha bein som begynner på f, fuglebein, fårebein, fiskebein osv. Jeg har kjøpt et dentasticks lignende bein fra dyrebutikken, som han ikke får store stykker av, men bare bittelitt fra hver gang han spiser på det. Har også kjøpt bein som de på bildet. 

Når en henter en valp, og har en hund fra før er det viktig å passe på at man setter av alene  tid med valpen og med den gamle hunden. Ingen skal glemmes bort til fordel for den andre. Sett av tid til trening til begge hver for seg, og pass på å gå tur med den hunden som du har  fra før. Hjemme bør både valpen og hunden  ha mulighet til å trekke seg fra den andre, ha egen plass. Når de møter hverandre første gang synes jeg det er viktig at de treffer hverandre   i andre omgivelser enn hjemme. Gjerne kan de få lukte på hverandre uten direkte kontakt  først, to bur i bilen, osv før de hilser. Aldri elt valpen og hunden alene den første stunden, og har du en stor/kraftig hund fra før må en passe på under lek, at leken ikke blir for voldsom, og passe på at leken ikke varer for lenger. Da kan valpen og den andre hunden bli veldig sliten, og leken kan fort bli voldsom og brå. 

Trenger valpen trim? Dette er et spørsmål jeg ofte få på kursene, og jeg vil si at dette er svært individuelt. En liten rase vokser ut sin ca hele str i løpet av første leve år. Mens en Rottweiler vokser helt til den er 2 år. Med mine hunder (str stor) går jeg ingen lange turer før jeg ser at hunden trenger det, og har store behov for det. Nå får LilleGutt kun lufteturer i hundegården, hvor han regulerer mosjonen selv. Går også noen små turer for å bli vant til båndet, men da ikke lenger enn ca 10 min kanskje. Det er viktig å ikke overbelaste valper av store raser når de er små, siden benbygningen vokser såppas raskt. Men hvor mye en valp trenger av mosjon er veldig individuelt som sagt, og må ses opp til hver enkelt. Jeg kommer ikke til å gå lange turer med LilleGutt med det første, vi fokuserer heller på lydighetstrening, lek og sosialisering. 


Det er viktig at hunden lærer seg at du skal kunne se på tenner, klør, ører osv. Daglig stell og sjekk av dette er viktig, både for hundens helse sin del, men og at den lærer å bli håndtert. Kloklippern er viktig at hunden «blir kjent med». Få gjerne andre også til å se forsiktig på tenner og ører osv. Dette gjør fremtidige dyrlegebesøk, eventuelle klasse 1 (tannvisning) øvelser og eksteriørutstilling lettere. Du har også bedre oversikt på valpens generelle helse.

Publisert i Diverse Hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: